Kysymyksiä?

Alta löydät useimmiten kysytyt kysymykset

ETKÖ LÖYTÄNYT ETSIMÄÄSI?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme WhatsAppin tai sähköpostin kautta. Jos sinulla on monimutkaisempia kysymyksiä, soita meille toimistoaikoina!

OLEMME TÄÄLLÄ SINUA VARTEN!

Useimmin kysytyt kysymykset

Voinko lähettää laskun ulkomaille?

Kyllä onnistuu. Lähetämme laskun asiakkaallesi ulkomaille sähköpostitse, Voit luoda ulkomaiselle asiakkaalle laskun normaalisti nettipalvelun kautta, ja laskun valuutaksi voi tarvittaessa muuttaa ulkomaanvaluutan, esim. USD. Ulkomaille lähetettävissä laskuissa arvonlisävero on yleensä nolla. 

Kun laskutat EU:n alueella sijaitsevaa yritystä, tarvitaan myös asiakkaan VAT-tunnus, jonka voi ilmoittaa asiakkaan tiedoissa. 

Kuinka nopeasti laskut lähtevät?

Laskut lähetetään asiakkaalle saman päivän aikana, jos lasku on lähetetty Odealille tarkistettavaksi ennen klo 15 ja laskulla on kaikki tarvittavat tiedot sen lähettämistä varten. Mikäli laskutustiedot tulevat viikonloppuna, pyhäpäivinä tai illalla/yöllä, lasku lähtee asiakkaalle seuraavana arkipäivänä. 

 

Voinko suorittaa työn apulaisen kanssa?

Voit. Apulaisten tulee myös luoda omat tunnukset nettipalveluumme, jotta saamme heidän tietonsa. Lisäksi heidän tulee toimittaa verokortti ja tilinumero palkanmaksua varten. Käytännössä asiakkaalle lähtee yksi lasku, joka voidaan jakaa usealle eri palkansaajalle. Apulaisille kuuluva osuus verottomasta laskutuksesta ilmoitetaan laskua tehdessä laskun lisätiedot-kentässä. Apulaiset voivat myös tehdä matka- tai kululaskun oman käyttäjätilin kautta matka- ja kulukorvausten maksamista varten. 

Odeal Oy:n nimissä ei kuitenkaan saa tehdä työnhakuilmoitusta apulaisten etsimistä varten. 

Sopimusten laatiminen

Palvelun käyttäjät voivat solmia toimeksiantosopimuksia asiakkaiden kanssa. Sopijaosapuolina ovat tällöin siis laskuttaja ja asiakas. Sopimuksessa voi olla mainittuna, että Odeal Oy toimii kevytyrittäjän laskujen välittäjänä (esim. Laskutus tapahtuu Odeal Oy:n kautta, y-tunnus 2269472-8). 

Matkakorvaukset

Mikäli laskutat matkakuluja asiakkaaltasi, voitte vapaasti sopia laskutettavien matkojen laskutushinnasta, eli tässä ei tarvitse noudattaa verottajan ohjeita verovapaista matkakorvauksista.  

Matkakustannukset verovapaasti – Toimi näin 

Matkakulujen verovapaan korvaamisen edellytyksenä on niiden laskuttaminen asiakkaalta. Tämä verotusseikka on muuttunut vuodenvaihteessa 2018. Matkakustannukset täytyy siis eritellä laskulle. Toimi näin: 

Sovi asiakkaan kanssa matkakustannusten korvausten maksamisesta palkkion lisäksi. Kokonaislaskutussumma on siis palkkio + matkakorvaukset. Erittele matkakustannukset laskulle nettipalvelussa. Kirjaudu nettipalveluun ja avaa uusi lasku. Täytä perustiedot ja klikkaa Matkakorvaukset -valinta. Täytä matkarivit. Yhteenvedosta ja esikatselusta näet palkkion, matkakorvaukset ja kokonaislaskutussumman. 

Jos matkakuluja ei ole laskutettu asiakkaalta, voimme erillistä matkalaskua vastaan maksaa ne ennakonpidätystä toimittamatta. Huomioithan, että tässä tapauksessa ilmoitamme matkakulut tulorekisteriin veronalaiseksi tuloksi, eli sinun tulee ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksiin kyseiset matkakulut verovähennyksen saamiseksi. 

Mikäli sinulla on kysyttävää matkakustannuksiin liittyen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme! 

Kulukorvaukset

Jos tekemästäsi työstä syntyy kuluja, esim. materiaalihankintoja, voit ilmoittaa ne meille tekemällä erillisen kululaskun nettipalvelussamme. Muistathan lisätä liitteeksi kuitit kuluista. Erillistä kululaskua ei lähetetä asiakkaalle. 

Mikäli kulut on tarkoitus laskuttaa asiakkaalta, tulee ne lisätä asiakkaan laskulle omana laskurivinään. Teethän myös tässä tapauksessa Odealin palkanmaksua varten nettipalvelussa erillisen kululaskun kuittiliitteineen, jotta voimme korvata kulut verottomana palkanmaksun yhteydessä. 

Kulukuitit maksetaan laskutetusta summasta palkanmaksun yhteydessä. Kulujen tulee olla kohtuullisessa suhteessa laskutuksen määrään, eli jokaisessa palkanmaksussa tulee maksaa myös kohtuullinen osuus palkkaa. 

Kuluja voi laskuttaa asiakkaalta vain laskutettavan palvelun ohessa, ellei kyseessä ole itse valmistamasi tavara. Laskutuspalvelumme ei siis sovellu pelkän tavaran myyntiin ilman työn osuutta.

Miten toimitan kuitit teille? 

Voit skannata tai kuvata kuitit ja liittää ne kululaskulle nettipalvelussa. Skannatessa ja kuvatessa muista tarkistaa, että muutkin saavat selvää kuitista, ja että kuvassa näkyy kaikki kuitin tiedot. Tämän vuoksi suosittelemme säilyttämään kuitit alkuperäisinä palkanmaksuun asti. 

Kauanko kulukuitit ovat vähennyskelpoisia? 

Voimme korvata kuluja ostoista saman kalenterivuoden aikana palkanmaksun yhteydessä. Mikäli kulut on laskutettu myös asiakkaaltasi, voidaan niitä korvata tapauskohtaisesti myös pidemmältä ajalta. Loppuvuoden kuitit käsitellään tapauskohtaisesti, vaikka ne menisivätkin yli kalenterivuoden, kuitenkin korkeintaan 6 kk ajalta. 

Kone- ja kalustoinvestoinnit

Kone- ja kalustohankintoja ei pääsääntöisesti voi vähentää kulukorvauksena Odealin kautta. Poikkeuksena voimme hyväksyä alle 50 euron kalusteinvestoinnit, jos ne liittyvät tosiasiallisesti vain ja ainoastaan laskutettavaan työhön.

Muita kone- ja kalustohankintoja emme valitettavasti voi korvata, vaikka ne selkeästi liittyisivätkin toimintaasi, esim. tietokoneet, puhelimet ja muut kiinteät koneet.

Huomioithan, että emme voi korvata sellaisia kuluja, joihin mahdollisesti liittyy yksityiskäytön riski.

Hankinnat, joita Odeal ei voi korvata verottomana, voi mahdollisesti ilmoittaa omassa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksenä. Vähentäminen tarkoittaa sitä, että ilmoitat vuosittain omat tulonhankkimisvähennykset veroilmoituksessa, jolloin saat verohelpotusta vuosiverotuksen yhteydessä – maksat siis vähemmän veroa. Lisää tietoa tulonhankkimisvähennyksestä löydät verottajan sivuilta

Lue lisää tästä

Ongelma- tai kysymystilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Mitä Odealin kautta ei voi laskuttaa?

Odeal on tarkoitettu oman työn sekä itse valmistettujen tavaroiden laskuttamista varten. Laskutuspalveluamme ei voi käyttää pelkästään tavaran jälleenmyyntiin.

Odealin kautta ei voi laskuttaa töitä, jotka vaativat erityisen toimiluvan, esimerkiksi:
– Kuljetuspalvelut, joihin tarvitaan liikennelupa
– Järjestyksenvalvonta (yleisötapahtumissa tapahtuvaa järjestyksenvalvontaa on kuitenkin mahdollista laskuttaa)
– Terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, ml. koulutetun hierojan palvelut. Hierontaa voi laskuttaa Odealin kautta yleisen arvonlisäverokannan mukaan, mutta tällöin toiminnassa ei voi käyttää nimikettä koulutettu hieroja, eikä toimintaa voi mainostaa terveydenhuollon palveluna.

Poikkeuksena kuitenkin sähkö- ja kylmälaiteasennukset. Näitä voi laskuttaa vain jos laskuttaja on rekisteröitynyt Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisteriin.

Vuokraustoimintaa ei voi harjoittaa Odealin kautta.

Lisäksi henkilökohtaisia palkkioita ei voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Nämä ovat esimerkiksi:
– Kokouspalkkiot
– Henkilökohtaiset luento- ja esitelmäpalkkiot
– Hallintoelimen jäsenyydestä saadut palkkiot
– Toimitusjohtajan palkkiot

Jos olet epävarma, soveltuuko toimintasi Odealin kautta laskutettavaksi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Verokortti

Minkä verokortin toimitan?

Pidätämme veron meille toimittamasi voimassa olevan verokortin mukaan. Verokortin tulee koskea palkkaa, eli emme valitettavasti voi käyttää palkanmaksussa verokorttia, joka koskee esimerkiksi työkorvausta, etuutta tai eläketuloa.

Lähetä verokorttisi ennen palkanmaksua

Tarvitsemme verokorttisi viimeistään palkanmaksun yhteydessä. Jos tarvitset uuden verokortin, saat sen kätevästi ladattua pdf-tiedostona suoraan OmaVerosta.

Suosithan verokortin toimituksessa ensisijaisesti sähköistä toimitustapaa nettipalvelumme kautta. Voit lähettää verokortin myös postitse tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Verokorttia lähettäessä tarkista, että meille tulee vain verokortti eikä saamaasi selvitysosaa. Verokortin ja muutakin postia voi lähettää meille maksutta ilman postimerkkiä alla olevaan osoitteeseen.

ODEAL OY
TUNNUS 5019685
00003 VASTAUSLÄHETYS

Lataa kuori tästä (https://s7i9w2x9.stackpathcdn.com/wp-content/uploads/2020/06/vastauslahetyskuori_Odeal.pdf)

Korttimyynti

Voit vastaanottaa korttimaksuja ja käteistä Zettle-kortinlukijan avulla. Zettle-kortinlukijan voi hankkia jälleenmyyjältä.

Zettlen kautta asiakkaalle luodaan myyntihetkellä sähköinen kuitti, joka toimitetaan asiakkaalle sähköpostitse. Korttimaksuna vastaanotetut rahat välittyvät Odealin maksupäätetilille, jonka jälkeen niistä voi nostaa palkan tekemällä meille palkkapyynnön.

Jos olet hankkinut Zettle-kortinlukijan ja haluat tehdä korttimyyntiä Odealin kautta, olethan meihin yhteydessä. Lähetämme tällöin sähköpostitse kutsun, jonka avulla pääset rekisteröitymään Zettlen käyttäjäksi Odealin laskuttajana.

Tiedustele lisää asiakaspalvelustamme.